История на марката Ray-Ban

Ray-Ban е фирма производител на луксозни слънчеви очила.Компанията е основана през 1937 г. от Bausch&Lomb за военновъздушните сили на САЩ.В името на марката се срещат два симвула а именно (Ray)-забрана в буквалния смисъл на думата, може да се чете и като защита от лъчи,(Ban)-блок на слънчевите лъчи.През 1999 г. Bausch & Lomb се разделят с марката продавайки я на италианската компания Luxottica.
Името на Ray-Ban означава мълни бариера,която се намалява в две къси и панаирджийски думи установени цялата парадигма около марката си през годините.
Преди те се беше сетил за друго име Anti-Glare в превод антирефлекс.

Ray-Ban се счита за първият модерен производител на слънчеви очила в света.И до днес държат класациите за създаването на две от най-имитирани слънчеви очила в света:Ray-Ban Aviator и Ray-Ban Wayfarer.

Стилът Aviator – създадени специално за пилоти през 1937 година,като малко след това са били на разположение и на общественото.
Но истинският успех на Авиаторите настъпва след разпространението на снимка от втората световна война в която пилота генерал Дъглас Макартър се приземи на Филипините носейки слънчеви очила Ray-Ban Aviator с позлатена рамка и зелени лещи,които защитават очите от силното южното слънце.

Очилата,произведени от Bausch&Lomb са се харесали толкова много на военните,че самите те започнаха да ги носят,не само през работен процес и пилотаж,но и в ежедневието.Предвид факта,че професия пилот е много престижна,много млади хора искат да подражават на тях,като и те започнаха да носят от вече известните очила модел Авятор.

Моделът Ray-Ban Wayfarer е на разположение от 1953 г. и се превърна в един от най-продаваните стилни слънчеви очила.Малко след създаването им те стават широко популярни в Америка,предимно през осемдесетте години.