Ползата от носенето на слънчеви очила Ray-Ban през зимата

Може би Ви се струва странно и смешно, когато видите някой да носи слънчеви очила през зимния сезон.Свикнали сме да мислим, че слънчевите очила се използват през топлите месеци, особено лятото, а през зимата те са излишни.Всъщност, разликата е единствено в температурите, а зимните UV лъчи са също толкова вредни, колкото са и летните.
Специалисти твърдят, че през студените месеци често пренебрегваме значението на UV лъчите и ако през лятото гледаме поне да се крием на сянка,то през зимата съвсем съзнателно излизаме навън при слънчево време, без да предпазваме очите си.
Излагането под пряка слънчева светлина дразни роговицата на окото, както и кожата ни, и увеличава риска от рак на кожата.Вследствие на тези фактори се появяват два вида проблеми-временни и последващи.Временните проблеми се свързват със слънчеви изгаряния на кожата,увреждане на роговицата и дразнене на очите.Последващите проблеми са резултат от непредприемането на мерки и довеждат до макулна дегенерация и т.нар „перде на окото“.
Често срещан проблем през зимата е т.нар „снежна слепота“.При нея отражението на Слънцето върху снега или леда предизвиква дразнене и парене на очите, виждането се замъглява. Медицинското наименование на това състояние е познато като фотокератит.Причинява се силно ултравиолетово лъчение и излагане на UV радиация.Фотокератитът може да се появи и от отразяването на Слънцето върху пясък или вода.
При дълготрайно излагане на окото под слънчево отражение върху лед или сняг, може да се стигне до временна загуба на зрението. Затова запалените алпинисти, скиори и планинари носят винаги предпазни очила. Продължителното стоене до пясък или вода може да има същия ефект, както и да увеличи риска от рак на очите и появата на катаракта.
При избор на слънчеви очила Ray-Ban е препоръчително да обърнете внимание на тяхната поляризираност и UV защита– колкото по-голяма е тя,толкова по- добре.Не разглеждайте очилата само като моден аксесоар,а като средство,което наистина може да предпази очите Ви.