Kачеството на слънчевите очила Ray-Ban

Още отпреди 300 години се е зародил модела на слънчевите очила и тяхното приложение.Днес можем да срещнем безброй различни видове и модели, комбинирани в различни цветови гами и намиращи се в почти всеки магазин.От това голямо разнообразие обаче, често сме се сблъсквали с колебанието от къде да закупим наистина качествени слънчеви очила и как да сме сигурни, че те наистина ще предпазят очите ни?
Предлагаме Ви няколко съвета,които Ви гарантират добър избор на очила, с които не само ще изглеждате добре, но и ще бъдете абсолютно защитени от вредните лъчи.
Първото нещо, на което може да обърнете внимание е етикета върху очилата.Прочетете кой е производителят,колко процента защита предлагат и по-конкретно търсете надписа: „Blocks at least 90% UVB 60% UVA and 100% UV“. Иначе казано, лещите на очилата не пропускат 90% ултравиолетовите лъчения от тип B, който е и по-опасен и води до по-сериозни последици, и 60% от тип А.Видите ли този надпис, може да сте сигурни, че държите в ръцете си качествени очила с висока степен на защита.Забележете как в магазини с евтини стоки и очила няма да видите такива с този надпис.Можете сами да си отговорите защо.
Ако на етикета забележете и неразбираеми цифри в нанометри не се стряскайте, това определя дължината на вълните, които лещите не пропускат. При висококачествените очила те са около 400 nm.
Обърнете внимание какъв е коефициентът на пречупване на светлината.Колкото по-висок е той,толкова по-добри са лещите на очилата.Стандартно коефициентите варират от 1,4, 1,5, 1,6 и т.н.
Не бива да пренебрегваме и цвета на стъклата.Не се спирайте на агресивни и огнени цветове (като червен и оранжев).Синият цвят е най-добрия защитник, но за сметка на това е предпочитан от много малко хора.Други подходящи цветове са сиво, зелено и кафяво.
Кафявият цвят не само поема изцяло UV лъченията, но и действа релаксиращо на очите.Обърнете внимание дали оцветяването на стъклото е разнесено равномерно. В противен случай стъклата допълнително ще дразнят очите Ви.
Жълтите стъкла се използват най-вече при нощно шофиране и при гъста мъгла.
Ако сте от хората, които носят диоптрични очила, може да си изберете такива с фотохромни стъкла.Тяхната функция е да потъмняват,когато усетят увеличаване интензитета на светлината.Ако фотохромните лещи са пластмасови тяхната функция за потъмняване може да намалее с времето и след няколко години дори да спре.
След като сте закупили Вашите слънчеви очила не забравяйте да ги държите в мек калъф и ги поставяйте винаги със стъклата нагоре.