ekont-300x157

 

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ДО ВСЯКА ЕДНА ТОЧКА НА БЪЛГАРИЯ !

 

 

Стоките поръчани от нашия електронен магазин се доставят до всички населени места на територията на Република България от куриерската фирма ЕКОНТ ЕКСПРЕС

ДО АДРЕС– заявен при поръчка в работно време, или при допълнително уговорени с клиента условия. Желателно е да дадете адрес, на който Вие или упълномощено от Вас лице ще може да приеме пратката. При неуспешна доставка се оставя съобщение от куриерската фирма с телефон за връзка за повторна доставка на пратката.

ДО ОФИС- Най-удобния начин за доставка -при желание на клиента пратката може да бъде доставена до поискване, при което той може да я получи от офиса на куриерската фирма в удобно за него време(вижте офисите на ЕКОНТ) .Вие ни уведомявате за адреса(името)на офиса на куриерската фирма от който искате да си получите пратката.

В КАКВИ СРОКОВЕ ДОСТАВЯМЕ :
От зоната, в която попада Вашето населено място зависи срокът за доставка след предаване на пратката на куриерската служба. Срокът за доставка е между един и четири работни дни зависимост от вида, наличността на продукта и населеното място посочено за доставка. Не носим отговорност за забавяне поради неточни данни за доставка и контакт с клиента.
Доставката се извършва с куриер от 9.00 до 17.30 часа. В събота до 13.00 часа. Доставки не се извършват в Неделя и официални празници.
  КАК МОЖЕТЕ ДА ЗАПЛАТИТЕ ПРАТКАТА
При приемане на пратката от Вас се заплаща стойността на поръчката с наложен платеж на куриера. Можете в негово присъствие да отворите и да прегледате пратката в рамките на 15 (петнадесет) минути преди да сте заплатили на куриера дължимата сума и да се убедите, че това е поръчаното от Вас и съответно е оригинал.

УСЛОВИЯ ЗА РЕКЛАМАЦИЯ :

Всяка една стока поръчана от демонстративен онлайн каталог/магазин за слънчеви очила на Оптика Маг се изпраща с опция за преглед и тест!Клиентът може да я откаже ако не отговаря или има несъответствие с поръчката направена от него.
След като клиента приеме пратката,може да върне или замени продукта/тите закупени от него до 14 дневен срок от дата на получаване на пратката.

НЕ ПОДЛЕЖАТ на замяна или връщане продукти със скъсана или намачкана окомплектовка,издраскани и носени с видими следи от употреба -слънчеви очила.След като получим стоката която клиента желае да върне или замени,тя ще бъде огледана внимателно от наш служител и при приета рекламация от наша страна,парите се възстановяват на клиента – в брой от куриерската фирма направила доставака на продукта/тите .

Всички разходи,които клиента ще направи при връщането на желана за рекламация закупената стока,комисионни на куриерската фирма и както и други плащания извън сумата по стойността са за сметка на купувача!